Strategia Martingale este una dintre cele mai cunoscute și mai simple strategii de pariuri sportive online, dar este ea și una dintre cele mai bune? Asta vom încerca să aflăm în paragrafele următoare. Tot aici îți vom arăta și cum o poți folosi într-un mod corect pentru a o transforma într-un sistem câștigător!
STRATEGIA MARTINGALE – Cota3.ro
- Formula de bază
- Cum se folosește corect strategia Martingale?
- Exemple cum se aplică Martingale în pariuri sportive
- Problemele strategiei Martingale Cota3.ro
- Avantaje si dezavantaje
- FORMULA DE BAZĂ A STRATEGIEI MARTINGALE
Din ce se știe, Martingale a fost utilizată pentru prima dată în Franţa în secolul al 18-lea. Prima şi cea mai simplă variantă a acestei strategii a fost folosită pentru celebrul joc cu monedă „cap/pajură”. Chiar și așa, ea nu avea o denumire oficială în acele vremuri. Apoi în 1934 Paul Levy a introdus în teoria probabilităților conceputul de ”martingale”, nume pe care această teorie l-a primit 5 ani mai târziu din partea lui Jean Ville, cel care a dezvoltat și mai mult această teorie.Strategia de martingale pentru pariuri sportive a fost dezvoltată pe baza acestei teorii de probabilităţi.
Strategia Martingale constă în alegerea unui pariu cu cotă de peste 2.00 (recomandare cota 3). În cazul în care acesta este necâştigător atunci va trebui să dublezi miza pariului următor şi tot aşa până câștigi. Astfel putem avea următorul șir: 1u, 2u, 4u, 8u, 16u, 32u, 64u, 128u, 256u, 512u, 1024u.
Acest sistem merge pe ideea că este puţin probabil ca cineva sa prindă o serie foarte lungă de rezultate negative (deşi mai jos o să îți explic de ce nu este chiar aşa de improbabil). Un avantaj mare al strategiei este că, în clipa în care pariorul câştigă, el va compensa toate pierderile anterioare şi va face şi profit. Să luăm un exemplu concret:
Inainte de a te apuca de aceasta strategie trebuie sa faci un mic calcul. Ideal ar fi sa ai in cont bani suficienti cat sa acoperi macar 5-6 pierderi. Asta inseamna ca daca iti propui sa incepi cu 100 RON ar trebui sa ai disponibili cel putin 6.300 RON (100+200+400+800+1.600+3.200). Problema este ca daca se ajunge la 6 pariuri consecutive pierdute deja investitia incepe sa devina extrem de mare.
Exemplu de aplicare a strategiei Martingale pornind de la 100 RON si jucand cota 2 pe fiecare bilet
Pas 1: Miza 100 RON; pariu pierdut
Pas 2: Miza 200 RON; pariu pierdut
Pas 3: Miza 400 RON; pariu pierdut
Pas 4: Miza 800 RON; pariu pierdut
Pas 5: Miza 1.600 RON; pariu castigat
Miza totala este de 3.100 RON iar daca pariul de la pasul 5 va fi castigat vei lua 3.200 RON (presupunand ca joci o cota de exact 2.00).
Dupa cum se poate observa si din exemplul de mai sus, cu ajutorul Martingale se poate face profit castigand un singur pariu din 5 jucate
- CUM SE FOLOSEȘTE CORECT STRATEGIA MARTINGALE ?
În primul rând trebuie să vedem care este bugetul maxim care-l putem aloca acestei strategii şi câţi paşi putem acoperi cu el pentru a avea un profit pentru care se merită jucat. De exemplu, dacă vrei să acoperi o strategie în cinci paşi, atunci trebuie să ai ca bancă de 31 de ori valoarea primului pariu.
Cum calculăm acest lucru? Considerăm x valoarea primei mize. Atunci avem:
- valoare primul pariu – X
- valoare al doilea pariu – 2X
- valoare ai treilea pariu – 4X
- valoare al patrulea pariu – 8X
- valoare al cincilea pariu – 16X
Valoarea totală a băncii ar trebui să fie: x+2x+4x+8x+16x=31x
Daca vrei un bankroll care să acopere şapte meciuri atunci îți trebuie un buget de 127x. De exemplu pentru un prim pariu de 5 RON pe o strategie în cinci paşi este necesar un buget de 155 RON, iar pentru o strategie în șapte pași pe aceeași miză inițială de 5RON este necesară suma de 635RON.
În teorie strategia sună foarte bine deoarece în exemplul nostru ea îți permite să faci profit doar nimerind un singur rezultat corect din cinci. Mulţi pariori fără experienţă vor spune că este imposibil să prinzi cinci sau șapte pariuri succesive necâştigătoare, însă în realitate lucrurile nu stau chiar aşa. Indiferent cât de bine sună, strategia Martingale este destul de riscantă, iar în cele ce urmează o să îți explic și de ce.
- EXEMPLE CUM SE APLICĂ MARTINGALE ÎN PARIURI SPORTIVE
Strategia Martingale are avantajul de a putea fi folosită la foarte multe tipuri de pariuri și în foarte multe situații. Voi prezenta mai jos câteva exemple de situații în care o poți folosi, dar sunt sigur că și tu poți veni cu alte idei la fel de bune.
Martingale pe over / under 2.5 la fotbal
Vorbim de pariuri cu două opțiuni de pariere, unde ori cotele sunt echilibrate (1.80 – 1.95), ori unde una din opțiuni este considerată ca având o probabilitate mai mică de câștig, și implicit o cotă ceva mai mare (de +2.00, poate ajunge chiar și pe la 2.40). Presupunem că pariem doar over sau doar under, dar ce meciuri alegem? Avem mai multe variante:
- alegem o echipă și pariem doar pe meciurile ei, dar aici problema evidentă este aceea că va dura foarte mult timp până să facem un profit decent.
- alegem un campionat unde meciurile se dispută la ore diferite (cum este chiar România Liga 1, Croatia), și pariem pe rând pe toate partidele dintr-o etapă conform strategiei Martingale.
- analizăm mai multe meciuri dintr-o zi și le alegem de exemplu doar pe acelea unde cota pentru over/under este de minim 2.00, și considerăm că sunt șanse destul de mari să se marcheze multe / puține goluri în meci.
Eu recomand cea de-a treia variantă din două motive principale. În primul rând poți acoperi mai multe meciuri în aceeași zi, iar astfel vei face un profit mai rapid. În al doilea rând nu te bazezi doar pe noroc, ci și pe cunoștințele tale sportive. Combinând Martingale cu capacitatea de a alege un număr decent de pariuri câștigătoare, atunci cresc și șansele tale de a fi profitabil pe termen lung.
Utilizare Martingale pe Rezultate de egalitate în România Liga 1
Este recomandat să joci cote în jurul valorii de 2.00, dar nu este o regulă. La fel de bine o poți aplica și pe cote mai mari, cum ar fi de 3.00 – 4.00, așa cum găsim la pariuri pe rezultate de egalitate. Însă în acest caz ia în considerare faptul că șansele de a prinde un număr mare de pariuri pierzătoare la rând crește considerabil, iar atunci și tu va trebui să ai un buget mult mai consistent pentru a putea susține cât mai mulți astfel de pași greșiți.
Ca și în cazul de mai sus, poți alege meciurile unei singure echipe, ale unui întreg campionat (dar unul unde meciurile se joacă la ore diferite), sau a mai multor partide alese de tine. De data aceasta mă voi opri asupra opțiunii secunde – parierea pe toate meciurile dintr-o ligă, și anume Liga 1 Romania
Este un campionat ideal pentru a face asta. Este unul din puținele în care niciodată nu au loc două partide simultan, îl cunoaștem foarte bine și îl putem urmări integral la televizor, și sunt destule meciuri care să se încheie cu remize.
Avantaje:
- timp relativ scurt de așteptare între meciuri
- posibilitatea de a plasa multe pariuri într-un interval scurt de timp (fiind vorba de pariuri live care se desfășoară rapid)
- dacă doar ultima opțiune estecâștigătoare, facem profit indiferent de rezultatul celorlalte pariuri. Orice alt pariu câștigat în plus reprezintă un bonus.
Dezavantaje:
- dacă doar prima opțiune și / sau a doua este câștigătoare, avem pierdere
- nu este ușor de găsit meciuri care să respecte cerințele de mai sus
- PROBLEMELE SISTEMULUI MARTINGALE
În final este vorba tot de matematică și probabilități. Luăm unul din exemplele de mai sus: avem un buget de 155RON și începem de la un pariu de 5RON. Presupunem că toate pariurile noastre sunt doar pe cote de 2.00.
Pentru dublarea băncii noi vom avea nevoie de 31 de pariuri câştigătoare. Dar avem și 31 de serii de pariuri, unde sigur o serie poate avea un singur pariu (dacă ne iese câștigător din prima), sau poate avea mai multe dacă dăm de pariuri necâștigătoare (și evident că vom da).
Lăsând la o parte timpul mare care-l pierdem pentru îndeplinirea acestui obiectiv, mai este o problemă care apare și de care poate te-ai prins deja. Mulţi zic că n-au cum să prinda cinci pariuri necâştigătoare la rând, dar practic, probabilitatea de a prinde cinci astfel de pariuri este de 1/32.
De ce? Avem o probabilitate de 1/2 să prindem un prim pariu necâştigător. Apoi avem o nouă probabilitate de 1/2 să prindem şi al doilea pariu pierdut. Probabilitatea finală de a prinde două pariuri consecutive pierdute se face prin înmulţire (1/2 * 1/2 = 1/4). Acest calcul este valabil şi pentru cinci paşi, astfel ajungem la valoarea de 1/32.
- șansa de a prinde un pariu pierzător – 1/2
- șansa de a prinde două pariuri pierzătoare la rând = 1/4
- șansa de a prinde trei pariuri pierzătoare la rând = 1/8
- șansa de a prinde patru pariuri pierzătoare la rând = 1/16
- șansa de a prinde cinci pariuri pierzătoare la rând = 1/32
Deci avem o șansă de 1 la 32 să prindem 5 pariuri pierzătoare la rând, ceea ce nu pare mult, dar în condițiile în care ne trebuie 31 de serii de pariuri pentru a ne dubla banca, concluzia nu este prea încurajatoare:
Probabilitatea de a dubla banca este doar un pic mai mare decât probabilitatea de a prinde până atunci o serie de pariuri pierzătoare suficient de lungă încât să ducă la pierderea întregii bănci.
Chiar şi cu acest risc ridicat strategia Martingale rămâne una dintre cele mai apreciate şi cunoscute strategii de pariuri sportive pe internet, și asta pentru că mulți nu ajung să facă astfel de calcule. Plus că poți adapta strategia la stilul tău de joc și îi poți aduce diferite modificări pentru a micșora riscurile și pentru a spori șansele de câștig.
- AVANTAJE ȘI DEZAVANTAJE ALE ACESTEI STRATEGII DE PARIURI SPORTIVE
Luând în considerare ce am discutat până acum, să concluzionăm care sunt avantajele și dezavantajele acestei strategii:
Avantaje
- Este foarte ușor de practicat, astfel încât și cei mai neexperimentați pariori o pot folosi fără probleme.
- Poți folosi această strategia la foarte multe tipuri de pariuri și în foarte multe situații.
- Un singur pariu câștigător compensează pentru toate pariurile pierdute anterior.
- La o strategie pe 5 pași poți face profit pe termen lung chiar dacă ai doar 20% din pariuri câștigătoare, dar sigur cu condiția ca în nici un moment să nu prinzi mai mult de 4 pariuri pierzătoare la rând.
- Combinând strategia Martingale cu câteva cunoştinţe sportive putem să ne mărim şansa de a prinde cât mai rar serii de rezultate negative, iar atunci am putea întoarce șansele de câștig în favoarea noastră. Totuși calculele de sus au fost făcute luând în considerare o probabilitate bazată strict pe noroc.
Dezavantaje
- Pentru a pune cu adevărat în practică sistemul Martingale trebuie să dispui de o bancă destul de considerabilă. Este neapărat nevoie să îți calculezi numărul de paşi pe care ți-I permiți să îi greșești şi astfel îți vei da seama de bugetul de care dispui. Nu toţi pariorii dispun de bănci atât de considerabile, de aceea sistemul nu poate fi accesibil chiar oricărui parior. Este un dezavantaj enorm deoarece Martingale poate fi folosit doar de o anumită categorie de pariori, cei cu o situaţie financiară foarte bună. Sigur, și dacă ai un buget de 100RON poți folosi, dar asta dacă te mulțumești cu un profit de 3RON pe pariu.
- O parte din casele de pariuri nu tolerează utilizarea acestor strategii, dar cel puțin la început nu vor lua măsuri, pentru că se bazează pe faptul că vei pierde toți banii mai devreme sau mai târziu. Personal nu am auzit de vreun parior limitat, restricționat sau banat pentru că a utilizat Martingale, dar teoretic se poate.
- Este o strategie ce necesită foarte mult timp liber, și asta pentru că este nevoie de un număr mare de pariuri câștigătoare pentru a dubla banca.
- Martingale aduce profit mai degrabă pe termen lung, deoarece profitul pe un singur pariu este destul de mic. Pe de altă parte, strategia este mai bună pe termen scurt. Este greu de crezut că poți fi atât de ghinionist încât să prinzi multe pariuri pierzătoare la rând încă din primele zile, dar dacă o utilizezi constant eu zic că mai devreme sau mai târziu tot te ”arzi”. Iar aceste două situații nu prea se pupă! Au fost cazuri unde pariul ales pt strategie a iesit dupa 12 evenimente chiar si mai mult. Pt acest sistem avem nevoie de banca mare
- Este Martingale o strategie eficienta? Greu de spus! Daca bugetul iti permite atunci poate fi. Spun asta in sensul in care daca poti sa incepi macar cu 100 RON si-ti poti asuma o pierdere de 5-6 pariuri consecutive atunci este ok, daca nu mai bine n-o lua in calcul.